Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Στροφή στην βιομηχανική παραγωγή και τον ορυκτό πλούτο σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

Ο Bασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε τις νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε μια από τις νέες Ζώνες, στα ανατολικά της χώρας όπου και τόνισε την πρόθεση του βασιλείου να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση της ευρύτερης βιομηχανικής παραγωγής και την εκμετάλλευση του πολύπλευρου ορυκτού πλούτου της χώρας. To Ριάντ έχει προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο για δεκαετίες, αλλά η πρόκληση έχει γίνει ιδιαίτερα επιτακτική τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού έχουν οδηγήσει σε ελλειμματικά επίπεδα τα δημόσια ταμεία με αποτέλεσμα η ανάπτυξη της χώρας να έχει επιβραδυνθεί απότομα.

Ο Βασιλιάς Σαλμάν, με κορυφαίους υπουργούς του, επισκέφτηκε το συγκρότημα στο Ras al-Khair στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει σε όλους τους διαθέσιμους πόρους για την ανάπτυξη στρατηγικών βιομηχανιών.

Τα εργοστάσια που επισκέφθηκε ο Βασιλιάς παράγουν λιπάσματα και χημικά , ωστόσο η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε κρατικές εταιρείες. Διεθνείς αναλυτές και παρατηρητές επισημαίνουν ότι η βασιλική Αυλή οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να αναστηθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας που βραχυκυκλώνεται και από την έλλειψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων.

Ωστόσο στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας, το παλάτι ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος, ότι στοχεύει να εστιάσει περισσότερο στη συνεισφορά των ορυχείων προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας με σκοπό τη μεγαλύτερη απόδοσή τους που πιθανώς να αγγίξει τα SAR 240 δις ($ 64 δις) το 2030 από SAR64 δις που είναι σήμερα.


Πηγη: naftikachronika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου